www.shm.dk

 


 

SKOTLAND

Klik på et billede for at se det i fuld størrelse

Alle billeder er Copyright©1993-2005 Søren Hagelskjær Møller

 

 

 

Hvis man ikke har været i Skotland før, men godt kunne tænke sig at besøge landet, og måske er lidt usikker på, hvad man gerne vil, så videregiver jeg gerne egen erfaring - e-mail til shm(at)shm.dk

Nedenfor findes lidt af det, jeg har oplevet i Skotland.

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse.

 

 

    Nær Glenfinnan    Nær Moray     Nær Fort Augustus

I Skotland findes noget for enhver, fra lavlandets næsten poetiske skønhed til højlandets barske og vilde natur. Der er gode shopping muligheder i de større byer, er man til golf er Skotland et eldorado, der ligger baner overalt. Er man til jagt og fiskeri, er der også rigtig gode muligheder. Er man mere kulturel anlagt, findes der et stort antal slotte og herregårde, der på glimrende vis beskriver Skotlands historie. De fleste er åbne for offentligheden, da man i Skotland har samme problem som herhjemme - arveafgift og vedligeholdelsesomkostninger.

Blair Castle og sækkepiberen der spiller dagligt

 

Det er højlandet med den lidt barske natur, der er min favorit. Jeg ved ikke, om det har noget at gøre med, at Danmark er flad, men bjergene er fantastiske.
Derudover er skotterne også et herligt folkefærd, de har varme, er utroligt gæstfrie, og de har en humor, der ligger ganske tæt på den vestjyske, hvilket passer en inkarneret Vestjyde fint.


Så må man endelig ikke glemme, at de er ret gode til at fremstille øl og ikke mindst og mest vigtigt WHISKY (som jeg ikke kan lade være med at samle på, for når jeg har besøgt et destilleri, bliver jeg næsten nødt til at have en flaske med hjem, men i det mindste er det da en souvenir, der kan bruges til noget - i et stykke tid).

 

På vej mod Mallaig fra Fort William

 

Når jeg besøger Skotland, kan jeg forene flere interesser: naturen, fotografering, whisky og glæden ved at opleve noget nyt.

Skotland har som nævnt bjerge, de er ikke fantastisk høje, til gengæld er der mange af dem. På et tidspunkt var der i Skotland en debat om, hvor mange toppe der egentlig var over 3000 fod (~ 914 meter) og mange gættede på omkring et halvt hundrede stykker. Sir Hugh Thomas Munro, medstifter af Scottish Mountaineering Club i 1889, besluttede sig for at finde ud af, hvor mange der egentlig var. Det gjorde han i 1891, og resultatet var overraskende for alle, da det viste sig, at der var 278.

 

Alle bjerge over 3000 fod (~ 914 meter) er siden blevet kaldt en Munro. Der findes i dag 284 Munros i Skotland, og A. E. Robinson besteg som den første dem alle. Han brugte 10 år på bedriften, der blev fuldført i 1901. Der findes en del, som prøver at gøre ham kunsten efter, og som "samler" på Munros.

Nogle af bjergene kræver erfaring som bjergbestiger, mens andre kan bestiges af alle, hvis man bare er i nogenlunde form.

Grunden til at antallet af toppe varierer er, at man for det første har fået bedre udstyr til højdemålingen, og at man af og til ikke er enige om, hvad der er en top. Men som nævnt ovenfor, så er det officielle tal i dag 284 hvis du skulle få lyst.

 

Jeg besteg min første og til dato eneste Munro i 1994 - Mount Keen i bunden af Glen Mark ikke så forfærdeligt langt fra Brechin. Mount Keen er en af de nemme Munros at bestige (3080 fod ~ 939 meter).

Oplevelsen var fantastisk, og der var koldt på toppen, som man siger, men udsigten er utrolig flot og helt bestemt besværet værd. Jeg glemmer f.eks. aldrig, at jeg stod og kiggede ned på et Tornado jagerfly, der kom gennem dalen på øvelse i lav flyvning.

 

Fra toppen af Mount Keen.

 

I den forbindelse boede jeg på et aldeles pragtfuldt Bed & Breakfast der hed "House of Mark Guesthouse". Stedet ligger i bunden af Glen Esk, lige hvor den går over i Glen Mark. Her har jeg boet halvdelen af de gange, jeg har været i Skotland.

 

Det er en gammel og utrolig stemningsfuld præstegård fra 1803, hvor man ikke bare kunne få B&B, men også fuld pension, en rigtig god oplevelse.

 

House of Mark

 

Maden, der var hjemmelavet, var de bedste restauranter værdig, og når man dertil ligger omgivelserne og værtinden, Bea Rawlinson, ja så får restauranterne baghjul, så det batter.

Jeg kan i flæng nævne nogle af delikatesser, jeg har sat tænderne i; kanin, hare, laks, fasan, kronhjort, okse, lam og vildand - der alle havde været beboere i dalen.

Hvis man er den type, der ser efter, hvor mange stjerner sådan nogle steder har, så er de oftest givet ud fra omfanget af faciliteter.

 

Skal jeg give stjerner, bliver det ud fra helhedsindtrykket, og det er selvfølgelig subjektivt, og kan ikke sættes ind i et skema, men her får House of Mark helt bestemt 5 stjerner ud af 5.

Det er til dato det bedste sted, jeg endnu har boet i Skotland.

 

Er man vild med at trave, er stedet her perfekt for alle aldersgrupper, da der er gode muligheder både for de, der bare ønsker en almindelig tur, og de der ønsker lidt mere f.eks. at bestige en Munro, da Mount Keen ligger lige rundt om hjørnet fra House of Mark.

 

The House of Mark kan desværre ikke længere tilbyde B&B, da stedet har skiftet ejer.

 

   

 

Billederne herover er fra en tur ind i bunden af Glen Mark over et bjergpas (der ikke er ret højt) og ind i nabodalen Glen Lee. Vandfaldet kommer på vej op over passet. Billede 2 er udsigten fra passet og ned over Loch Lee. Turen kan gøres på 4-6 timer alt efter formen, og hvor travlt man har.

 

Ikke langt fra House of Mark, ligger en lille kilde som Dronning Victoria engang besøgte. Der er rejst et lille monument over kilden, og der er indsat en sten med en inskription angående begivenheden.

 

 

 

QUEENS WELL INSKRIPTION

 

Her majesty

queen victoria

and

his royal highness

the prince consort

visited this well

and drank of

its refreshing waters

on the 20 september

1861

the year of

her majestys great sorrow

 

hendes majestæt

dronning victoria

og

hans kongelige højhed

prinsgemalen

besøgte denne kilde

og drak af

dens forfriskende vand

den 20 september

1861

året for

hendes majestæts store sorg

 

Den store sorg der omtales, var prinsgemalens død senere samme år.

 

 

 


 

 

 

Diverse links

Munros

 

Vil man vide noget mere om de forskellige Munros, så er der her et par links at fornøje sig med

www.sol.co.uk

www.munromagic.com

www.geo.ed.ac.uk/scotgazl

www.visitscotland.com

Hugh Munro i Wikipedia

 

 

Destillerier

 

Jeg har besøgt nedenstående destillerier og stjernerne angiver min personlige oplevelse af stedet (5 = bedst).

 

««««

MacAllan (fantastisk whisky)

www.themacallan.com

«««««

Edradour (Skotlands mindste)

www.edradour.co.uk

««««

Dalwhinnie1

(Skotlands højest beliggende)

www.newtonmore.com/dalwhinnie/Default.htm

www.uisge.com/ud/dalwhinnie.html

«««

Glenturret

www.glenturret.com

«««

Glenfiddich (kendt af de fleste)

www.glenfiddich.com

 

1 Dalwhinnie har ikke sin egen hjemmeside, men her er et par stykker, der henviser til destilleriet.

 

 

 


 

 

 

Slotte

 

Skotland oser af historie, hvilket kan ses af alle de slotte, der ligger og "flyder" overalt.

Nedenstående slotte er virkelig et besøg værd.

 

Falkonér med ørn på Scone Palace

 

«««««

Blair Castle

ligger ca. 35 miles/60 km nordvest for Perth.

www.blair-castle.co.uk/

«««««

Scone Palace

ligger ca. 6 miles/10 km nord for Perth.

www.scone-palace.net

««««

Dunvegan Castle

ligger på den nordlige del af Skye.

www.dunvegancastle.com

«««

Glamis Castle

Den gamle dronningemoders fødehjem.

www.glamis-castle.co.uk

 

 

 


 

 

 

Byer

 

Der findes byer, der bare er anderledes og et besøg værd. De nedenfor nævnte har gjort et mere end almindeligt indtryk på mig, og de få af dem som jeg ikke har besøgt flere gange, vil helt sikkert blive besøgt igen.

Der er betydelig flere steder end de her nævnte, der er et besøg værd, men der er ikke plads til at nævne dem alle, så jeg har bestemt mig for 5.

 

Pitlochry

En utrolig hyggelig og køn lille by, lidt præget af turisme, men det er uden betydning. Jeg kan anbefale Dundarach hotel (tæt ved Bell's destilleri), hvis man vil bo i byen, og et udmærket spisested er The Old Smithy.

Fort Augustus

Byen ligger langs den caledoniske kanal, og det særlige ved byen er et antal sluser, der forbinder Loch Oich med Loch Ness. På trods af mange turister virker byen uberørt, og der ligger en utrolig rolig stemning over byen.

Sluserne i Fort Augustus

Ullapool

En lille fiskerby i det nordvestlige Skotland. En rigtig hyggelig by og det øde landskab man skal igennem for at komme til byen, er utroligt, man har på fornemmelsen, man er kørt forkert, så øde er der flere steder på vejen til Ullapool.

Oban

Attraktionen her er en bankmands værk, han forsøgte at bygge en kopi af colosseum i Rom på en bjergtop over byen. Der er en fantastisk udsigt fra colosseum, og derudover er der gode shopping muligheder i Oban.

Edinburgh

Efterhånden en international storby, men stadig et besøg værd, om ikke andet så bare for at ose i butikkerne.

Lige nord for byen findes Edinburgh Crystal, hvor de fremstiller det fineste krystalglas. Glasværket er bestemt et besøg værd, om ikke andet så for en rundtur, så man kan se, hvordan glasset fremstilles og efterfølgende slibes.

Edinburgh Crystal er desværre sat under administration på grund af en truende konkurs, så deres hjemmeside er ikke længere i drift, man skulle dog stadig kunne besøge fabrikken.

 

 

 


 

 

 

Steder

 

Som byer findes der steder, der helt sikkert er et besøg værd. Mine favoritter er:

 

Loch Ness

Selvfølgelig.

Man er da nødt til at se, om man kan spotte uhyret. I byen Drumnadrochit findes et Loch Ness Monster museum, der er et besøg værd, også selvom man ikke tror på uhyret. Der findes oplysninger fra mange af de ekspeditioner, der er foretaget i søen gennem årene.

En tur rundt om søen kan også anbefales (i bil).

Loch Ness overgår langt Loch Lomond, som jeg ærlig talt synes er lidt af en skuffelse. Men hver sin smag - heldigvis.

Glen Coe

Et fantastisk flot og barskt landskab, hvortil der hører en af de blodigste hændelser i Skotsk historie.

Skye

Skye er en ø vest for Fort William. Der er bro til øen, og en rundtur er virkelig en oplevelse. Men det kan også anbefales at tage færgen over ved Mallaig.

Landskaberne er fantastiske, og et besøg på Dunvegan Castle på den nordlige del af øen kan stærkt anbefales.

Øen har selvfølgelig også et destilleri - Tallisker.

Sir Edmund Hillary trænede i bjergene på Skye, inden han som den første besteg Mount Everest sammen med nepaleseren Tenzing Norgay.

Fort William ligger i øvrigt for foden af Skotlands højeste bjerg - Ben Nevis 4406 fod ~ 1344 meter.

 

Fra Skye